Oorzaak zonneallergie is een ingewikkeld onderwerp, omdat er niet veel bekend is over hoe en waarom zonneallergie ontstaat. Zonneblaasjes en andere symptomen treden op als een allergische reactie op UV-licht na blootstelling aan de zon. Een zonneallergie is in ieder geval een overgevoelige reactie van je huid (zon)licht.

Primaire oorzaak zonneallergie

Bij een primaire zonneallergie komen de reactieverschijnselen en symptomen puur door overgevoeligheid voor de zon. Het is nog niet precies bekend waarom sommige mensen een zonneallergie hebben en anderen niet, maar mogelijk speelt aanleg het het huidtype hierbij een rol. Mensen met een lichtere huid hebben bijvoorbeeld vaker last van zonneallergie dan mensen met een donkere huidskleur.

Secundaire oorzaak zonneallergie

Bij een secundaire zonneallergie, ook wel fotoallergie, wordt de allergie veroorzaakt in combinatie met een chemische stof, medicijnen zoals sommige antibiotica, pijnstillers, middelen tegen jeuk of plastabletten, cosmetische crèmes, planten en kruiden. Ook kunnen auto-immuunziekten zoals systemische lupus erythematosus (SLE) of porfyrie – een stofwisselingsziekte die soms erfelijk is – de oorzaak zijn van de zonneallergie. Deze medicijnen, chemicaliën en medische aandoeningen kunnen de huid gevoeliger voor de zon maken. Het is niet altijd duidelijk waarom sommige mensen een zonneallergie hebben en anderen niet. Erfelijke eigenschappen kunnen hierbij een rol spelen.

Risicofactoren voor zonneallergie

Risicofactoren voor het hebben van een allergische reactie op zonlicht zijn onder meer:

Afkomst
Iedereen kan een zonneallergie hebben, maar bepaalde zonneallergie komen het meest voor bij mensen van bepaalde afkomst. De meest voorkomende vorm van zonneallergie (PMLE) komt vooral voor bij blanke mensen en dan vooral met een lichte tot hele lichte huid en licht gekleurde haren. Een minder vaak voorkomende, maar vaak ernstigere vorm van zonneallergie komt het meest voor bij mensen van Amerikaans-Indiaanse afkomst

Blootstelling aan bepaalde stoffen
Sommige symptomen van zonneallergie ontstaan wanneer de huid wordt blootgesteld aan een bepaald middel en vervolgens aan zonlicht. Veel voorkomende stoffen die verantwoordelijk zijn voor dit soort reacties zijn parfums, desinfectiemiddelen en zelfs sommige chemicaliën in zonnebrandcrèmes.

Medicijnen
Sommige medicijnen kunnen de gevoeligheid van de huid vergroten, waardoor de kans op een zonnebrand of zonneallergie vergroot. Voorbeelden zijn antibiotica en sulfa-gebaseerde pijnstillers.
aanwezigheid van een huidaandoeningen: mensen met bepaalde huidaandoeningen, zoals dermatitis hebben een grote kans op een zonneallergie.

Erfelijke factoren
wanneer iemand in jouw familie, zoals je broer of zus of een van je ouders een zonneallergie heeft, is de kans groter dat jij ook een zonneallergie ontwikkelt.

Zonneallergie door chemische middelen

Sommige symptomen van zonneallergie ontstaan wanneer de huid wordt blootgesteld aan een bepaald middel en vervolgens aan zonlicht. Veel voorkomende stoffen die verantwoordelijk zijn voor dit soort reacties zijn parfums, desinfectiemiddelen en zelfs sommige chemicaliën in zonnebrandcrèmes. Voorbeelden zijn:

  • Koolteer (carboleum)
  • Huidverzorgingsmiddelen, bijvoorbeeld crèmes en verzorgingsproducten en meer specifiek musk ambrette.
  • Desinfecterende middelen, bijvoorbeeld hexachlorofeen
  • Kleurstoffen, bijvoorbeeld paraphenyleendiamine
  • Zonnefiltercrèmes, bijvoorbeeld para-aminobenzoëzuur (PABA)

Oorzaak zonneallergie door medicijnen

Sommige medicijnen kunnen de gevoeligheid van de huid vergroten, waardoor de kans op een zonnebrand of zonneallergie vergroot. Voorbeelden zijn:

  • Sommige antibiotica, zoals tetracyline en nalidixinezuur
  • Pijnstillers, bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen en ketoprofen
  • Anti-jeukmiddelen, denk bijvoorbeeld aan promethazine
  • Plastabletten, zoals thiazidepreparaten
  • Harttabletten, zoals amiodaron
  • Medicijnen gebaseerd op sulpha

Als je denkt dat jouw oorzaak zonneallergie komt door de combinatie met jouw medicijnen, overleg dan met je arts of je medicijn inderdaad de lichtgevoeligheid van je huid vergroot. Je kunt dan in overleg met je huisarts bekijken of er ook andere medicijnen zijn die je kunt gebruiken, zonder dat hierbij de lichtgevoeligheid van je huid wordt aangetast, zodat de allergische verschijnselen weer verdwijnen.

Zonneallergie door kruiden en planten

Zelfs sommige planten en kruiden kunnen in combinatie met zonlicht een allergische reactie geven.

Dit is onder andere bekend van:

  • hypericum perforatum oftewel St. Janskruid.
  • schermbloemige, zoals engelwortel, dille, pastinaak, peterselie, bereklauw, kervel, selderij en wortelen.
  • ruitfamilie, zoals wijnruit.

Bron: www.dokterdoker.nl

Er zijn gelukkig ook kruiden en planten die juist helpen bij het behandelen van zonneallergie of zonnebrand. Zo kan lavendel helpen om de hitte van het lichaam af te voeren als je te lang in de zon hebt gezeten. Het helpt verlichtend bij hoofdpijn, zonverbranding en een zonnesteek.

Ook aloë vera staat bekend om zijn verlichtende en helende werking. Het is verwerkt in sommige huidverzorgingsproducten en bijvoorbeeld ook in after-sun gel. Maar ook het pure sap van een aloë vera plant kan helpen bij het bestrijden van symptomen van zonneallergie. Het werkt verkoelend, helpt bij jeuk, verbetert het vochtgehalte in de huid en is huidgenererend.