Symptomen zonneallergie zijn makkelijk te herkennen. Zonneblaasjes zijn slechts één van de vele symptomen. Er kunnen veel meer reacties van de huid optreden. De uitslag kan er op verschillende manieren uitzien, zoals rode bultjes, blaasjes of blaren. Opmerkelijk is dat tekenen en symptomen meestal alleen op de huid die is blootgesteld aan de zon verschijnen en zich typisch binnen minuten tot uren na blootstelling ontwikkelen.

Symptomen zonneallergie kenmerken zich vaak door een droge, jeukende huiduitslag met kleine blaasjes. Zonneblaasjes treden meestal op na 24 tot 48 uur na blootstelling aan de zon. In sommige gevallen kunnen verschijnselen meteen optreden, soms duurt het ook wat langer.

Algemene tekenen en symptomen zonneallergie

De symptomen die zich ontwikkelen zijn vaak afhankelijk van de aandoening die het probleem veroorzaakt. Over het algemeen kunnen de volgende tekenen en symptomen optreden, afhankelijk van het specifieke type zonneallergie:

  • Roodheid. De delen van de huid die zijn blootgesteld aan zonlicht kunnen enkele uren na blootstelling rood verkleuren. Kenmerkend is dat delen van het lichaam of het gezicht die niet zijn blootgesteld, niet zijn aangedaan (denk bijvoorbeeld aan het bovenste gedeelte van de kin).
  • Jeuk of pijn
  • Kleine of grotere bultjes
  • Korstvorming of bloeden
  • Blaren of netelroos

Symptomen bij zonnebrand

Symptomen van zonnebrand omvatten pijnlijke, rode huid, al hoeft een zonnebrand niet onmiddellijk duidelijk te zijn. Tegen de tijd dat de huid pijnlijk en rood wordt, is het kwaad al geschied: de huid is verbrand. Ernstige zonnebrand kan resulteren in zwelling, zonneblaasjes en grote blaren. Mensen die ernstig verbrand zijn kunnen ook koorts en/of koude rillingen krijgen. In zeldzame gevallen kunnen mensen met een zonneverbranding in shock raken.

Enkele dagen het oplopen van een zonneverbranding kan de huid van mensen met een van nature lichte huid gaan vervellen, in die gebieden waar de verbranding heeft plaatsgevonden. Het kan gaan jeuken en de aangetaste, vervelde huid is vaak nóg gevoeliger voor zonnebrand gedurende een aantal weken. De verbrande gebieden zijn meet vatbaar voor vroegtijdige veroudering en uiteindelijk zelfs huidkanker.

Symptomen per type zonneallergie

Afhankelijk van het type zonneallergie symptomen, kan het volgende optreden:

PMLE
Bij de klassieke vorm van PMLE ontstaat een jeukende of brandende uitslag binnen de eerste twee uur na blootstelling aan de zon. Deze uitslag vindt meestal plaats op aan de zon blootgestelde delen van de hals, borst, armen en onderbenen. Bovendien kunnen je last hebben van koude rillingen, hoofdpijn, misselijkheid en malaise, een algemeen gevoel van onwel zijn. In zeldzame gevallen kan PMLE leiden to rode bulten, kleine met vocht gevulde blaasjes of onderhuidse bloedingen.

Actinische prurigo (erfelijke PMLE)
De symptomen zijn vergelijkbaar met die van PMLE, maar zijn meestal te vinden in het gezicht en dan vooral rondom te lippen.

Fotoallergische uitbarsting
Veroorzaakt meestal ofwel een jeukende rode huiduitslag of kleine blaren en zonneblaasjes. In sommige gevallen verspreidt de huiduitslag zich ook op de huid die bedekt was door kleding. Omdat fotoallergische uitbarsting een vorm is van vertraagde overgevoeligheidsreactie kunnen de symptomen zich na een tot twee dagen na blootstelling aan de zon voordoen.

Zonne-urticaria
Symptomen zijn grote rode bultjes, een zeldzame vorm van netelroos. Deze symptomen verschijnen meestal op de onbedekte huid binnen enkele minuten na blootstelling aan zonlicht.

Duur van de symptomen

Hoe lang je last hebt van zonneblaasjes of andere reacties als gevolg van een zonneallergie hangt af van het specifieke type zonneallergie:

PMLE
De uitslag van PMLE verdwijnt gewoonlijk binnen twee tot drie dagen als je verdere blootstelling aan de zon vermijdt. Als je je in de loop van het voorjaar en in de zomer vaker en met mate blootstelt aan zonlicht, kunnen de symptomen verminderen of helemaal verdwijnen. Dit komt doordat de gevoeligheid van de huid bij terugkerende blootstelling aan zonlicht op een natuurlijke manier afneemt. Bij sommige mensen wordt de lichtgevoeligheid al na enkele dagen minder, maar bij anderen duurt het enkele weken.

Actinische prurigo (erfelijke PMLE)
In een zogenaamd gematigd klimaat, zoals wij dat kennen in Nederland, zijn de symptomen en de duur van reacties als gevolg van actinische prurigo vergelijkbaar met die van klassieke PMLE. In een tropisch klimaat kun je het hele jaar door last hebben van symptomen.

Fotoallergische uitbarsting
De duur van symptomen als gevolg van een fotoallergische uitbarsting zijn onvoorspelbaar. In de meeste gevallen verdwijnen de huiduitslag of de zonneblaasjes nadat het middel dat de reactie veroorzaakte (bijvoorbeeld chemische stof of geneesmiddel) niet meer wordt gebruikt.

Zonne-urticaria
De netelroos verdwijnt meestal binnen 30 minuten tot 2 uur. Vaak komt de netelroos wel weer terug na blootstelling aan de zon. Van alle vormen van zonneallergie is zonne-urticaria het meest hardnekkig en kan het een langdurig probleem zijn. Bij sommige mensen kan deze aandoening uiteindelijk toch verdwijnen.

Afwijkende reacties

Reacties als gevolg van zonneallergie kunnen zich ook uitbreiden over het hele lichaam. Zo kunnen zonneblaasjes, bulten en rode vlekken zich manifesteren op je gezicht, borst, buik, schouders, rug en armen, handen, benen en voeten. Voor sommige mensen geldt dat ze eigenlijk geen huiduitslag of -irritaties hebben, maar alleen veel jeuk krijgen. De huidafwijkingen genezen meestal binnen 7 tot 10 dagen, wanneer je je huid niet meer blootstelt aan de zon. Gelukkig zijn er meestal ook geen restverschijnselen en hou je er dus niets aan over.