Tips tegen zonnebrand

Zonnebrand is niets meer of minder dat de beschadiging van je huidcellen. In dit artikel geven we je tips tegen zonnebrand. Onder invloed van UV (ultra violette) straling uit het zonlicht gaan delen van je huidcellen kapot. Je afweersysteem zal hierop reageren met een soort ontstekingsreactie. Je huid wordt rood en gaat jeuken.

Vervolgens worden in de dagen of zelfs weken die op de verbranding volgen je huidcellen gerepareerd of definitief afgestoten en vervangen door nieuwe huidcellen. Dit laatste gebeurd als ze te ver beschadigd geraakt zijn. Het afstoten van dode huidcellen kun je herkennen aan het vervellen.

Zonnebrand pijnlijk

Beschadiging van lichaamscellen klinkt niet positief en dat is het in principe ook niet. Voorkomen van zonnebrand is dus altijd beter dan achteraf de pijnlijke gevolgen zoveel mogelijk in moeten zien te perken.

Want je zult die gevolgen van te lang in de zon zitten vast wel kennen. Na een middagje felle zon. Zonnebrandcrème vergeten, windje erbij, water in en voor je het weet zit je met de gebakken huid. Rood en pijnlijk. Alleen ernaar kijken is dan al te veel gevraagd. En dan heb je het nog niet eens over de gevolgen op de lange termijn. Te veelvuldig beschadigen van je huidcellen kan nog veel meer nare gevolgen hebben, zoals het ontstaan van huidkanker bijvoorbeeld.

Zonnebrand voorkomen

Zonnebrand voorkomen is daarom altijd beter dan om de gevolgen te moeten genezen. Tips tegen zonnebrand zijn er genoeg. Hieronder vindt je een aantal tips tegen zonnebrand die je wellicht kunnen helpen om het verbranden in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen:

Zonnebrandcrème smeren
Factor twintig is wel het minimale dat je nodig hebt voor goede bescherming. In de zomermaanden zelfs als de zon niet echt voluit schijnt. Meerdere keren per dag insmeren is vereist. Lees in dit artikel van de Consumentenbond over de 2021 zonnebrand test.

Binnen blijven
Wanneer je ervoor zorgt dat je midden op de dag niet in de zon gaat, dan kun je zonnebrand voorkomen.

Zonnebril, hoofddeksel en bedekkende kleding dragen
Zolang er geen direct zonlicht op je huid komt, dan zal je huid minder snel verbranden.

Langzaam aan wennen aan zonlicht
Bouw je tijd in de zon langzaam op. Geef je huid in het voorjaar al minstens gedurende enkele weken de tijd om zich aan te passen aan de zon. Zo verklein je de kans op later in de zomer verbranden.

Ga niet te lang in de zon
Hoe lang je zonder bescherming in de zon kunt hangt af van je huidtype. Hoe lichter je huid, hoe minder lang je in de zon kunt blijven.

Gezichtsverzorging na het zonnen
Wist je dat je met een gezichtsmasker je gezicht weer kan opladen en herstellen voor de volgende dag in de zon. Want een hydraterend masker, dat je even 10 minuten op hebt voor het slapen gaan. Helpt al om de huid in je gezicht extra energie te geven. Daardoor voelt je huid niet zo strak meer aan na het zonnen en het gaat ook nog eens huidveroudering tegen.

Tips tegen zonnebrand gevolgen

En wanneer je toch al wel verbrand bent in de zon? Dan kun je altijd nog je toevlucht zoeken tot de spullen van de drogist tegen zonnebrand. En er zijn altijd nog meer tips tegen zonnebrand zoals het op je zonnebrandplekken smeren of leggen van ijs, melk, komkommer, yoghurt of azijn om je pijnlijke zonnebrand wat te verkoelen en de pijn te verzachten. Het helpt niet meer om de ontstane schade weg te werken, maar wellicht wel tegen het branden en de jeuk.