Zomerse huidklachten

De zomer is een jaargetijde waar bijna iedereen tijdens de lange, koude, natte winter naar uitkijkt. Laat maar komen die hogere temperaturen en dat vrolijke zonnetje. Heerlijk toch? Lekker weer, lekker vers eten, lekker veel buiten vertoeven en volop genieten van de zon. Maar wel doordacht natuurlijk. Dat de UV straling uit de zon schadelijk voor je huid is, dat zul je ongetwijfeld weten. De zon in, maar wel met een goede zonnebrandcrème bij de hand dus. Dat helpt je om verbranding te voorkomen. Maar er zijn nog meer zomerse huidklachten. Die je wellicht wel kent, maar nog niet direct aan zonlicht gekoppeld had.

Zon en allergie

De zon op je huid. Heerlijk warm en goed voor de productie van vitamine D. Maar soms ook goed voor het veroorzaken van allerlei zomerse huidklachten, waarvan verbranding natuurlijk de bekendste is. Van allerlei andere zomerse huidklachten kun je ook zomaar ineens last krijgen. Zonder dat je er voorheen ooit mee te maken hebt gehad. Veel zomerse huidklachten, zoals zonneblaasjes, komen dan ook voort uit allergische reacties van de huid op de UV straling uit het zonlicht. Een allergie bouw je op, vandaar dat mensen vaak pas na hun twintigste zomerse huidklachten ontwikkelen.

De kriebels van de zon

Als de zon gaat schijnen, dan begint het bij veel mensen te kriebelen. Om naar buiten te willen, de zon in. Op een terras of gewoon thuis in de tuin. Maar je kunt ook hele andere kriebels krijgen van zonlicht. Zomerse huidklachten veroorzaken vrijwel zonder uitzondering jeuk. Terwijl de kriebels wel allerlei diverse oorzaken kunnen hebben. Er bestaan diverse vormen van zomerse huidklachten. Hierbij kun je ten eerste denken aan verbranding, maar ook zonneallergie is een grote boosdoener. Je afweersysteem reageert dan te fel op UV straling op de huid.

UV straling en zomerse huidklachten

Een teveel aan UV straling  op je huid zorgt ervoor dat een deel van je huidcellen beschadigd raakt. Dit is de verbranding van je huid. Met als gevolg dat de beschadigde cellen daarna ofwel hersteld ofwel afgestoten zullen worden door je lichaam. Je afweersysteem kan hierdoor UV licht gaan zien als ‘aanvaller’ en in het geval van zonneallergie zal je afweersysteem overactief (allergisch) gaan reageren. Al op de meest kleine hoeveelheden UV licht. Bij zonneallergie zul je last krijgen van rode plekken, eventueel met zonneblaasjes en jeuk. Je kunt er iets tegen doen met bijvoorbeeld hormoonzalf, UV-B lichttherapie of met pillen die de afweerreactie zoveel mogelijk zullen onderdrukken.

Nog meer oorzaken van zomerse huidklachten

Er zijn nog meer veroorzakers van zomerse huidklachten aan te wijzen. Denk hierbij aan zomergist. Een huidschimmel of huidgist die op vochtige, vette huid flink kan gaan groeien onder invloed van zonnewarmte. Je krijgt last van plekjes met poederachtige schilfers. Gelukkig eenvoudig op te lossen met een antischimmel crème. Verder bestaan er nog allerlei reacties op sappen van sommige zomerse planten. Denk hierbij aan berenklauw of pastinaak. De aangedane plaats tijdelijk goed bedekken tegen zonlicht is hier de beste oplossing.