Een zonneallergie behandeling dient altijd te beginnen met het nemen van preventieve maatregelen. Zonneblaasjes en ook andere symptomen van een zonneallergie kunnen erg vervelend zijn en daar wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van af.

Dit houdt bijvoorbeeld in om blootstelling aan de zon te verminderen of helemaal uit de zon te blijven. Ook kun je door consequent gebruik te maken van goede zonnebrandmiddelen en/of je huid goed te bedekken met beschermende kleding voorkomen dat je symptomen verergeren.

Zonneallergie behandeling van milde symptomen

Wanneer je milde symptomen hebt, kun je zelf makkelijk beoordelen of je misschien een zonneallergie hebt. Stel je zelf de volgende drie vragen:

1) Heb je een jeukende huiduitslag die alleen optreedt op huid die aan de zon is blootgesteld?
2) Begint je huiduitslag altijd binnen twee uur na blootstelling aan de zon?
3) Beginnen je symptomen in het vroege voorjaar en worden ze geleidelijk aan minder (of verdwijnen zelfs helemaal) binnen de volgende paar dagen of weken?

Als je “ja” hebt geantwoord op al deze vragen, dan is het zeer waarschijnlijk dat je een lichte vorm van zonneallergie hebt (PMLE).

Afhankelijk van de ernst van je symptomen en de ongemakken die je ervan ondervindt, is een behandeling van een arts niet altijd nodig. Vaak kunnen de symptomen bestreden worden door het nemen van preventieve maatregelen en het dragen van beschermende kleding.

Lucovitaal voorkomt zonneallergie

Vele mensen die last hebben van zonneallergie zweren bij deze spray. Het is een van de weinige manieren waarmee je zonneallergie écht kunt voorkomen.

Door het geavanceerde UVA/UVB filter bevat en de zeer hoge beschermingsfactor (SPF30 en SPF50) zorgt deze makkelijk aan te brengen spray dat u geen last krijgt van zonneallergie.

Geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Je kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen die de symptomen van zonneallergie verlichten:

  • Vermijd blootstelling aan de zon. De meeste symptomen verdwijnen snel wanneer je je huid niet meer blootstelt aan de zon. Vaak binnen enkele uren tot een dag of twee.
  • Stop het gebruik van medicijnen die je gevoelig(er) maken voor licht. Bespreek met je arts of het mogelijk is dat de medicijnen die je gebruikt, je lichtgevoeligheid verergeren. In overleg kun je misschien stoppen met deze medicijnen, of kan je arts andere medicijnen voorschrijven. Besluit echter nooit op eigen houtje met medicijnen te stoppen of over te stappen. Overleg altijd met je arts of apotheker!
  • Gebruik body lotion voor je huid. Lotions kunnen de irritatie die veroorzaakt wordt door een droge, schilferige huid verlichten. Lotions of natuurlijke basis zijn hiervoor het meest geschikt.
  • Gebruik kalmerende huidproducten. Crèmes zoals calamine lotion en natuurlijke producten met aloë vera kunnen ook verlichtend werken.

Zonneallergie behandeling van ernstige symptomen

Als je symptomen ernstiger zijn en je veel last hebt van zonneblaasjes of meer ernstige zon-gerelateerde symptomen – vooral netelroos, blaren of gebieden met onderhuidse bloedingen – is het raadzaam om een arts in te schakelen. Maak allereerst een afspraak met je huisarts; deze kan besluiten je in sommige gevallen door te verwijzen naar een specialist die gespecialiseerd is in huidaandoeningen (dermatoloog).

Diagnose

In veel gevallen kan een arts een zonneallergie diagnose stellen op basis van je symptomen, je medische geschiedenis, familiegeschiedenis en een eenvoudig onderzoek van de huid. Maar als de diagnose niet eenduidig is, zijn er verschillende aanvullende testen mogelijk om te onderzoeken wat er aan de hand is. Voorbeelden zijn:

  • Ultraviolet (UV) licht test / fototest waarbij een klein deel van je huid wordt blootgesteld aan afgemeten hoeveelheden ultraviolet licht. Als je na deze blootstelling symptomen krijgt, kan worden aangetoond dat deze zon-gerelateerd zijn.
  • huidbiopsie waarbij een klein stukje huid verwijderd wordt en onderzocht wordt in een laboratorium.
  • bloedonderzoek om bijvoorbeeld systemische lupus erythematosus (SLE) of porfyrie (erfelijke stofwisselingsziekte) uit te sluiten

Specifieke zonneallergie behandelingen

Behandeling van PMLE
Voor milde symptomen kun koele kompressen gebruiken (zoals een koel, vochtig washandje) of mentholpoeder op de huid. Je kunt je huid ook met een spray van koud water benevelen. Om de jeuk te verlichten kunnen ook medicijnen worden voorgeschreven (bijvoorbeeld antihistamine zoals difenhydramine of chlorpheniramine) of een crème met cortison. Voor een ernstigere huidreactie, kan je arts een kuur met corticosteroïden, zoals prednison, voorschrijven. Ook malaria medicatie of beta-caroteen kan symptomen van bepaalde soorten zonneallergie verlichten.

Bij een ernstige vorm van zonneallergie kan je arts fototherapie voorschrijven, een behandeling waarbij je huid geleidelijk aan wordt blootgesteld aan toenemende doses ultraviolet licht. Deze therapie werpt meestal na een paar weken zijn vruchten af. Mocht ook deze standaard fototherapie niet voldoende effect hebben, kan je arts een combinatie van psoraleen en ultraviolet licht (PUVA) proberen.

Behandeling van actinische prurigo (erfelijke PMLE)
Voor de behandeling van actinische prurigo kan je arts een recept voorschrijven voor sterkere corticosteroïden, Thalomid, PUVA, anti-malariamiddelen en beta-caroteen.

Behandeling van fotoallergische uitbarsting
Het eerste doel bij de behandeling van een fotoallergische uitbarsting is het identificeren en elimineren van de medicijnen, huidverzorgingsproducten of andere (chemische) middelen die de allergische reactie veroorzaken.

Behandeling van zonne-urticaria
Bij lichte netelroos kun je antihistamine proberen om de jeuk te verlichten, of een anti-jeuk crème met cortison. Voor meer ernstige vormen van netelroos kan je arts een sterkere antihistamine of corticosteroïden crème voorschrijven. In extreme gevallen kan je arts fototherapie, PUVA of anti-malariamiddelen voorschrijven.

Geen restverschijnselen

Zonneallergie behandeling is niet erg ingewikkeld. De symptomen zijn onprettig, maar slechts kan relatief korte duur. Met preventieve maatregelen kunnen symptomen vaak zelfs worden voorkomen. Maar mochten er tot blaasjes, bultjes of jeuk ontstaan, zijn er diverse behandelmethoden om deze te bestrijden. De huidafwijkingen genezen meestal binnen 7 tot 10 dagen, wanneer je je huid niet meer blootstelt aan de zon. Gelukkig zijn er meestal ook geen restverschijnselen en hou je er dus niets aan over.